Около 200 лева ще струва, кой ще си го позволи, казват пенсионери

...
Около 200 лева ще струва, кой ще си го позволи, казват пенсионери
Коментари Харесай

Чушките скъпи, само най-упоритите домакини не се отказват от лютеницата

Около 200 лв. ще коства, кой ще си го разреши, казват пенсионери от Пловдив В Куртово Конаре стягат празник в нейна чест, избират Царица на лютеницата
Завали ли дъжд в края на август и замирише ли на печени чушки, завършек на лятото!

Така възрастни пловдивчани предвещават началото на есента. Дъжд към този момент падна, само че на печени чушки съвсем не ухае. И не тъй като хората не ги обичат, а тъй като са скъпи и всеобщо отхвърлят домакините от обичайна домашна лютеница.

Този път няма да ни замирише на есен,

споделят майсторки на зимнината. В други години по това време чушкопеците към този момент са в деяние по балконите и от тях се носи мирис на печени пиперки. Другаде пък бяха инсталирани тенекии и на жив огън се печаха чушките. Тези гледки в градовете към този момент съвсем ги няма.

“Чушките не са за допиране - 3 лв. е килограмът на хубавата алена капия по пазарите. А за една доза лютеница ми трябват 30 кг. Доматите и те са скъпи, не падат под 2 лв.. От тях трябват 15 кг. И патладжаните държат цена. Като прибавиш ток, олио, буркани, капачки и труд, сметката въобще не се връзва.

Кой може да отдели 200 лв. за лютеница ”, пита 70-годишната Донка Минчева. Тя възнамерявала да си затвори само консерви от домати и да си направи 5-6 буркана с гювеч.

“Зимата по никакъв начин няма да е лека. И в действителност е хубаво човек да си направи буркани, само че при тези цени е съвсем невероятно ”, разясняват други пловдивчани.

3 лв. за кг капия в действителност е прекомерно. По тържищата я оферират за 1,50. Хората недоумяват за какво търговците толкоз надуват цената, откакто се явяват единствено едни прекупвачи. Не са садили, поливали, копали, пръскали и торили, недоволстват клиенти.

В същото време по щандовете в питателните вериги са подредени десетки типове с лютеница. Те обаче също не са евтини, а и не могат да се съпоставят с домашната. Но най-малко се пести труд.

“Тази, която помня от дете, съставлява примес от печени белени пиперки, изварено натурално доматено пюре и печен патладжан ”, споделя 60-годишният Димитър Ненов. Той с трогване си спомня по какъв начин преди време в махалата имали обща тава, в която варели лютеницата.

Жени, които от години въртят този деликатес, предават рецептите от уста на уста. Наистина през септемри наставаше кулинарен церемониал. Всяка бъркаше и даваше на съседите да опитат.

Е, към момента има упорити домакини, които и тази година няма да се откажат.

Доста консерви изоставих, но лютеницата - в никакъв случай,

декларира Величка Петрова. Тя изпитвала неистова наслада, когато внучетата с вкус хапвали филия с домашна лютеница.

Истината е, че по селата към момента има ентусиастки. Приготвянето на домашната лютеница там е един от дребното мотиви, в които се демонстрира обичайното българско възприятие на взаимопомощ. Събират се съседи, родственици, другари и се залавят за работа.

Това начинание е немислимо без присъединяване на мъже. Те са ангажирани с най-трудната работа - да пекат чушките. Огънят бие в краката, а очите им се пълнят с пушек. Някои употребиха газови горелки, само че в този момент и тази суровина нарастна. А и чушките не добиват типичния опушен мирис.

 Беленето се стоварва на дамите. Но за опитните домакини това не е проблем. Следващата стъпка е смилането им. Колкото е по-едро, толкоз е по-автентично. Идва най-трудният миг - изваряването.

Най-напред се стартира с доматеното пюре, откакто авансово доматите са смлени и от тях са отделени люспите и семките. Бърка се нонстоп. Когато се сгъсти, се прибавят смлените чушки и патладжани.

Бъркането не спира нито за момент. Огънят трябва да е междинен,

с цел да не загори лютеницата. Нужна е и дълга дървена бъркалка, защото от тавата изскачат пръски, които образуват рани, в случай че попаднат върху кожата. Колкото повече се сгъстява, толкоз повече хвърчат от казана.

Лютеницата се познава, че е подготвена, когато след пробутване на бъркалката се образува пътечка по дъното на тавата. Тогава идва ред на овкусяването със сол, захар, олио, черен пипер и кимион.

В пловдивското село Куртово Конаре към този момент трескаво стягат обичайния фестивал на лютеницата. Празникът стартира на 9 септември.

“Няма по какъв начин да се откажем от него. При нас се отглежда най-вкусната куртовска капия ”, споделя кметът Иван Пиринов. Десетки ще подредят щандове с подготвена продукция, още не са определили цената на бурканчето от 400 грама. Миналата година вървеше по 5,50 лв., само че в този момент ще има промяна нагоре. “И чушките, и бурканите с капачките са поскъпнали ”, установи кметът.

На площада пред читалището ще има огромна тава, в която образно ще се подготвя деликатесът. Две майсторки ще го вършат - София Манчева и Нели Кръстева. “Правят вълшебна лютеница ”, хвали ги Пиринов.

Според него тайната идвала от месестата куртовска капия и сладкия розов домат

Кметът също е взел участие в приготвянето на домашна лютеница.

“Доста е трудоемка. Отнема най-малко два дни и половина. Печи, бели, изварявай, стерилизирай ”, прибавя той. Но е безапелационен, че си коства трудът.
Журито ще дегустира творбите на другите майсторки и ще отличи Царица на лютеницата.

“В Куртово Конаре подготвят два типа - с печени чушки и с варени, които се прекарват през цедилка. Аз одобрявам първата, тъй като е едросмляна ”, прибавя Иван Пиринов.

За една доза отивали 20 кг капия, 10 кг домати и 4-5 патладжана. Към тях се прибавят най-малко литър и половина олио, “за да лъщи ”, както и сол и захар на усет, а подправките са черен пипер, кимион и малко къри.

“Защо е хубава ли? Защото всичко е еко и домашно. Знаеш какво ядеш. Чушката си е чушка, доматът си е домат. Няма нишестета, които да я сгъстяват, нито консерванти ”, изяснява кметът.

Казва, че фестът на лютеницата се трансформира в атракция за селото и е посещаван от доста хора от околията и от чужбина.

Местни още си спомнят по какъв начин през 2016 година депутати от Европарламента си облизали пръстите. За час омели 40 буркана. Тогава в Брюксел имало ревю на български храни. Софка Митрева два пъти е печелила наградата “Царица на лютеницата ”.

“Приготвянето ми лишава 4 дни. През първия върша доматено пюре, за което са нужни най-малко 7 часа. На втория и третия пека чушките и патладжаните, а през последния сварявам сместта. Слагам продуктите на око. Подправките са сол, захар, олио, черен пипер и кимион ”, изясни тогава тя.

Пловдивски топадвокат я прави с чушки от Каварна

Чак от Каварна си набавил червени чушки известният пловдивски юрист Стефан Левашки. Той и брачната половинка му Елена са ценители на домашно приготвената зимнина.

“Бяхме на отмора в Каварна и оттова донесохме чушките - плътни, месести, нямат вода. Лютеницата я вършим на печката по мамина рецепта ”, изясни юрист Левашки.  

Преди това прекарва часове край два чушкопека на вилата си в местността Свети свети Константин и Елена над Пещера. “Направихме я диетична, без да слагаме захар. Цялата наслада пристигна от каварненските чушки и моркови.

Трудоемка е, само че сместа я поставихме в огромна тава и във фурната я изварихме, като от време на време бъркахме, с цел да не получи от горната страна тен. Това е добър вид ”, споделя юристът.

Съпругата му го хвали, че за два дни опекъл 40 кг чушки.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР